10 – 27 april

“Looking Back”

Tavla 16 ” Med tungan rätt i mun” är ett självporträtt. Jag sitter i mormors kök och har fått min första låda med vattenfärger. Min mamma sjöng inte men brukade nynna ” Jag ska måla hela världen lilla mamma ” tavla nr 9 “Köksdansen” så ser ni oss två i en snurr. Jag har målat akvarell ett par år som terapi i hemmet, jag har en stark smärta i buken som inga mediciner riktigt biter på men med måleriet som terapi har jag lyckats sänka mitt intag av tunga smärtmediciner. Min mamma har alltid uppmuntrat min kreativa sida och hon var mycket kreativ själv med små medel. Hon målade väggar och möbler och jag tavlor, tavla nr. 7 ” En ängel på jorden” är min hyllning till mamma.

Jag hittar många av mina motiv i släktens gamla fotoalbum, eller i människor jag möter i min vardag alla gånger söker jag inte likheten i ett porträtt utan en känsla eller minne. Andra gånger så målar jag min känsla så som i tavlorna med naturmotiv eller abstrakta motiv.  Jag har ett stort intresse i färgernas pigment och hur de fungerar ihop, om de är transparenta och går lägga i många lager, om de är lätta att lyfta (tvätta bort) eller om de biter sig fast, andra kan vara halv opaka och granulerande jordfärger och blir ofta häftig mixer med de transparenta. Akvarellen är en kärlekshistoria och man kan nog aldrig bemästra allt inom dess otroliga bredd.

Min första förälskelse med akvarellen hittade jag på en kvällskurs i Gävle i början på 2000- talet, under 3 terminer målade jag akvarell för Johan Thunberg. En fantastisk konstnär och lärare. Varje träff ett nytt motiv och en ny teknik att öva på. Sedan följde många år med andra intressen och sedan många år av sjukdom då jag inte orkat måla. När ny smärta tillkom och kroppens andra funktioner rättade till sig så kom lusten att måla tillbaka. Hemma så nöttes penslar och färg och jag drog igång Akvarell Cirkeln på Facebook med några andra akvarellmålande kvinnor, ett nytt motiv varje vecka. Där hittade jag också kärleken till porträttmåleriet. Drömmen om att få måla “plein air” ute på plats med en etablerad konstnär började växa. Nobel konstnär Richard Vakil gav under några fantastiska sommardagar 2018 kurs här i Piteå och jag hade förmånen att få måla ute och i grupp igen. Perspektiv, horisonter och vattenstänk. Lärde mig så mycket under den kursen om måleri och känslan. Sedan har jag hunnit med en kurs hos Joachim Karkea och Björn Bernström, att måla natur och utnyttja pigmentens och vattnets funktioner.

Utställningen spretar i lite olika riktningar i teknik då den är sammansatt av tavlor från några års måleri.

Jag har tidigare hunnit ställa ut tre gånger ihop med Elisabeth Fjällström (akvarell), samt ihop med Ådran, detta är delar av min första egna utställning från mars 2020 Öjebyns Bibliotek (Under Solen 2020) som jag visar här i Skellefteå, samt några nya målningar. Jag hoppas det blir fler utställningar i framtiden då en utställning för mig känns som ett avslut och ett steg vidare.

Välkommen!