“Jag är same på både mamma och pappas sida. Enligt släktforskningen går det bak till1600talet. På pappas sida är vi släkt med långa lappflickan. Jag är 58år, har 4 barn och 13 barnbarn. Gift med Jörgen Lindström. Bor i Norsjö. Min mamma Thyra Frank, höll på med all sorts sameslöjd, och blev erkänd Duodji-konstnär högt ansedd. Morfar, Ludvig Stenlund “Garda Ludde” sydde ryggsäckar och lappskor. Och mormor Astrid vävde skoband.
Själv är jag inte rädd för att prova nya idéer. Jag snickrar, syr kläder, bl.a samekoltar. Jag bygger och tapetserar. Så våra hem har alltid fått nya inredningar genom åren. Har haft en nackskada i flera år, men fick tips om Atlaskotan. Dom hjälpte mig med nacken, och jag blev lite bättre. Nu kan jag sitta och måla med kuddar under knäna och en liten kudde bakom nacken. 2017 sa min mamma, ska du inte prova måla, sätt dig i soffan med kuddar. Sagt och gjort. Jag blev överlycklig när det funkade jättebra. Sen dess har jag målat kanske 40 tavlor. Jag är arbetslös sen 2013, men varit på olika småjobb några månader, men min kroniska trötthet och EDS och nacken, gör att ingen vill anställa mig. Detta är mitt liv, men jag kan gå, sitta och munnen går på mig för det mesta, så jag är glad ändå.” – Marlene Lindström